Mobilt bredband

Nu var det ett tag sedan jag skrev något. Detta trots att det har funnits massor av saker att berätta om. Jag tror att det beror på att den sista tiden varit hektisk. Tanken är att jag skall försöka att blogga lite mer ofta här under våren. Vi gör ett försök och jag tänkte starta med att snacka mobilt bredband.

Mobilt bredband har ju funnits i ett par år nu men vad som är nytt är uppgraderingen till 4G. 4G eller LTE (samma sak) är vad man brukar kalla fjärde generationens mobiltelefoninät. Skall man vara extra petig så är det ett nät som löper parallellt med 3G. Det är ett renodlat IP nät som är tänkt för just höghastighetsbredband.

Jag har en fast lina hemma men kände tidigt att jag ville ha ett komplement när jag var på resande fot. Därför har jag kört mobilt bredband sedan det lanserades för några år sedan och måste säga att jag på det stora är riktigt nöjd. Jag har hunnit testa ett antal routrar och modem med varierat resultat.

För ungefär 1,5 år sedan började jag även att testa en mer permanent lösning ute på landstället där mobilt bredband är det enda allternativet. Det var viktigt att få till det i stugan därför att jag ville montera upp hårdvara för att kunna remota (fjärrstyra) radioutrustning från hemmet.

I början gick det jättebra men i höstas märkte jag att det gick allt sämre. Ofta när man pratar internet och framförallt mobilt bredband stirrar man sig blind på bandbredden. Dels hur snabbt det går att ladda ned data och dels hur lång tid det tar att föra upp data till internet. Visst är det viktigt att ha bra bandbredd men vad som är minst lika viktigt är vad man har för svarstider eller pingtider (latency).

Man kan förklara det med att bandbredden är hur snabbt det går att föra över data i nätet. Svarstiden är hur snabbt du efter ett musklick får tillbaka datat/informationen. Det är inget vidare att ha exempelvis bra bandbredd men ändå få vänta länge innan något händer. Och det var just svarstiderna som hade blivit rejält dåliga ute på landstället.

För ett par veckor sedan ringde jag och felanmälde det hela och ungefär samtidigt så skaffade jag hårdvara för att kunna testköra 4G. Döm om min förvåning när jag för några dagar sedan var ute i stugan för att testa den gamla 3G förbindelse och upptäckte att det åter var bra fart.

Jag använder mig av två olika operatörer för 3G och 4G men de har på sina håll samma infrastruktur. Det fungerar så ute på landet att operatörerna har gått ihop om samma master för att det skall bli lite billigare och för att de då kan samsas om lite frekvensutrymme i luften.

Att masten närmast mig ute i storskogen ännu inte är uppgraderad till 4G visste jag redan så det blev ingen jätteöverraskning. Jag fick vackert köra 3G med mitt 4G abonnemang. Riktigt bra bandbredd på upp emot 10Mbit men ganska mediokra svarstider vilket idag skulle resultera i att min remotlösning fortfarande inte riktigt skulle hålla måttet.

Men vad som däremot var riktigt överaskande var att min något äldre 3G lösning gick som tåget. Det verkar faktiskt som operatören gjorde en liten handpåläggning efter min felanmälan. Runt 5Mbit och bra svarstider som låg runt 50ms vilket är fullt tillräckligt för att kunna styra min radio. Jag skall försöka få tid till att åka ut en sväng de närmsta dagarna för att montera upp hårdvaran igen för att testa.

En annan rolig grej är att jag nu har kunnat testa 4G fullt ut på hemadressen som är lite mer centralt belägen än landstället. Man kan väl sammanfatta det som att jag är grymt imponerad och det krävs ganska mycket för att impa på mig vad gäller den biten. Jag har köpt helt ny hårdvara som består av ett snabbt 4G modem och även en 4G router. Jag skickade även efter kontakter, kablar och en antenn från USA som jag har kopplat in. Sammanfattningsvis kan jag säga att det är en riktigt stabil uppkoppling som ligger uppkopplad i dagar med samma IP-adress. Samtliga portar är öppna vilket gör att man kan köra precis vilka applikationer man vill. Svarstiden ner mot 35-40ms vilket innebär att det räcker till det mesta. Bandbredden är imponerande 50Mbit flera kilometer från masten då jag kör med en yttre antenn på fönsterblecket.

Det kommer bli ruskigt roligt om man även uppgraderar masten i urskogen så att jag får samma möjligheter där. 😀 Nedan lite bilder på hårdvaran.

Här är antennen på landet

Fredagen den 13:e

Sådär då har jag fått skriva av mig litegrann, återkommer inom kort med mer information om allt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *