Kategoriarkiv: Teknik

Vilket härligt uppvaknande

I morse när vi tittade ut satt det en sådan här skylt vid vår tomtgräns. Nice, fiber känns riktigt fint. Vi bor ju ute på landet/landsbygden så det är extra välkommet att man satsar även oss. Det lär nog ta ett bra tag innan vi blir inkopplade, kanske till hösten? Vi skickade in avtalet för någon månad sedan och det är i varje fall på gång.

Fiber

Volvo V70 2.5FT Polestar

Förra veckan fick vår kära Volvo V70 en present. Den hade tjatat om det så länge så jag tyckte att det var dags att ge med sig. 😀 Presenten bestod i att trimma bilen så att det i motorn hamnade sextio (60hp) extra hästkrafter. Beroende på årsmodell och leverantör av trimningen så kan den siffran variera mellan 30-80 hp. Jag valde att trimma vår bil hos Volvo. Det är ett samarbete mellan Volvo och Polestar (Volvo Polestar Racing). Trimmet är en mjukvaruoptimering och tar ca femton minuter att genomföra. Förutom att bilen blir lite snabbare får ett högre vridmoment och acceleration så drar den även mindre med bensin. Bra för miljön helt enkelt och det var ju huvudsyftet med det hela. 😉

Blev det någon skillnad mot innan då? Efter att ha testkört en del (på bana så klart) så hade jag ett stort leende på läpparna. Enorm skillnad så jag tror att bilen blev nöjd.

Polestar

Marinradio och lite mer…

Som radioamatör och tillika stor radio och tekniknörd har jag uppgraderat ”radioparken” med två stycken bärbara marinradio (båtradio). Varför då tänker du så klart eftersom jag inte har någon båt.
Det stämmer men den här radion har lite fler funktioner än en normal båtradio så den kan vara användbar till mycket annat.

Radion är en marinradio med massor av finesser. Man har bland annat en möjlighet att programmera radion med ytterligare fyrtio kanaler i frekvensområdet 137 till 174MHz

Jag har förutom marinradio valt att lägga in kanaler för skärmflyg, jakt och amatörradio. Jag har även uppgraderat de båda stationerna med ett par scrambler-moduler vilket gör att man kan prata lite mer ostört om man så vill. Perfekt helt enkelt… 😀


Så här ser de ut… snygga.

God Kväll

Efter att ha genomlidit först en rejäl förkylning och kort därefter en kraftig magsjuka är jag nu tillbaka i matchen. Det känns förbaskat skönt att bara få vara frisk. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det är inte roligt med småbarns/dagisbaciller. Linnea är inte riktigt kry ännu eftersom hon sjuknade om i magsjukan så hon får vara hemma i morgon också. Jag kör VAB idag eftersom jag skulle ha jobba natt egentligen. Nåväl till helgen är det jobb igen som gäller… skönt. 🙂

Igår när jag kom till jobbet hade jag fått en ny leksak. En ny radio av modell Sepura. Bifogar en bild nedanför så du kan se hur otroligt vacker den är. 😉

Tror det är fjärde gången som jag byter personlig radio nu. Den här är av senaste snittet med senaste mjukvaran. Upptäckte till min förvåning att det fanns massor av nya talgrupper att utforska.

Fjärrstyrning av radion del 2

Då har det gått ett par veckor sedan ny/ominstallationen av Remoterig lösningen som jag tidigare kört ute på sommarstället. Så här långt är jag mycket nöjd. Det är ute från landstället helt underbart att köra radio och då framförallt kortvåg då det inte finns några störningar att tala om. Den brusmatta som ligger på en signal-sjua hemma i bostaden existerar inte alls. Det är helt tyst endast ett bakgrunds- brus förekommer.

Som sagt är jag så här långt mycket nöjd med lösningen. De problem som jag tidigare upplevde med att det ”hängde sig”, att det frös och att förbindelsen mellan enheterna helt startade om är nu borta. Den stora punkten i det hela är naturligtvis att svarstiderna har blivit så mycket kortare men säkert också ny mjukvara i enheterna.

Rent praktiskt så är det bara att slå på radion som vanligt genom att trycka på on knappen. Radion startar genast upp och för att stänga av den ännu ett tryck på samma knapp. I övrigt är det bara att välja band, frekvens och trycka in ptt:n och börja prata. Allt annat såsom avstämning sker med automatik.

Jag kommer att återkomma med lite rapporter längre fram under våren vad gäller själva radiokörandet.

Se även tidigare inlägg om remoterig.

Inlägg 1

Inlägg 2

Fjärrstyrning av radion

Idag har jag tillbringat den största delen av dagen ute på landstället. När jag kom ut började jag med att klättra i lite trän. Dels för att såga ned en del grenar men också för att sätta upp en ny antenn. Det blev en antenn som går under beteckningen G5RV. För dig som inte har koll på det här med antenner så kan man närmast beskriva det som ett par vajrar som går mellan ett par höga punkter. Jag fick inte upp den så högt som jag egentligen ville men det får duga så länge.

Jag har dessutom mekat en hel del med det mobila bredbandet här ute för att optimera det. Vi får väl se när jag kommer hem och får möjlighet att testköra det hela om det fungerar till belåtenhet. Fungerar det som Jag vill så kan jag sitta hemma och fjärrstyra en radiosändare flera mil bort. 😀

Nu är det dags för en kvällsfika för att därefter börja tänka på hemresan. 73…

Mobilt bredband

Nu var det ett tag sedan jag skrev något. Detta trots att det har funnits massor av saker att berätta om. Jag tror att det beror på att den sista tiden varit hektisk. Tanken är att jag skall försöka att blogga lite mer ofta här under våren. Vi gör ett försök och jag tänkte starta med att snacka mobilt bredband.

Mobilt bredband har ju funnits i ett par år nu men vad som är nytt är uppgraderingen till 4G. 4G eller LTE (samma sak) är vad man brukar kalla fjärde generationens mobiltelefoninät. Skall man vara extra petig så är det ett nät som löper parallellt med 3G. Det är ett renodlat IP nät som är tänkt för just höghastighetsbredband.

Jag har en fast lina hemma men kände tidigt att jag ville ha ett komplement när jag var på resande fot. Därför har jag kört mobilt bredband sedan det lanserades för några år sedan och måste säga att jag på det stora är riktigt nöjd. Jag har hunnit testa ett antal routrar och modem med varierat resultat.

För ungefär 1,5 år sedan började jag även att testa en mer permanent lösning ute på landstället där mobilt bredband är det enda allternativet. Det var viktigt att få till det i stugan därför att jag ville montera upp hårdvara för att kunna remota (fjärrstyra) radioutrustning från hemmet.

I början gick det jättebra men i höstas märkte jag att det gick allt sämre. Ofta när man pratar internet och framförallt mobilt bredband stirrar man sig blind på bandbredden. Dels hur snabbt det går att ladda ned data och dels hur lång tid det tar att föra upp data till internet. Visst är det viktigt att ha bra bandbredd men vad som är minst lika viktigt är vad man har för svarstider eller pingtider (latency).

Man kan förklara det med att bandbredden är hur snabbt det går att föra över data i nätet. Svarstiden är hur snabbt du efter ett musklick får tillbaka datat/informationen. Det är inget vidare att ha exempelvis bra bandbredd men ändå få vänta länge innan något händer. Och det var just svarstiderna som hade blivit rejält dåliga ute på landstället.

För ett par veckor sedan ringde jag och felanmälde det hela och ungefär samtidigt så skaffade jag hårdvara för att kunna testköra 4G. Döm om min förvåning när jag för några dagar sedan var ute i stugan för att testa den gamla 3G förbindelse och upptäckte att det åter var bra fart.

Jag använder mig av två olika operatörer för 3G och 4G men de har på sina håll samma infrastruktur. Det fungerar så ute på landet att operatörerna har gått ihop om samma master för att det skall bli lite billigare och för att de då kan samsas om lite frekvensutrymme i luften.

Att masten närmast mig ute i storskogen ännu inte är uppgraderad till 4G visste jag redan så det blev ingen jätteöverraskning. Jag fick vackert köra 3G med mitt 4G abonnemang. Riktigt bra bandbredd på upp emot 10Mbit men ganska mediokra svarstider vilket idag skulle resultera i att min remotlösning fortfarande inte riktigt skulle hålla måttet.

Men vad som däremot var riktigt överaskande var att min något äldre 3G lösning gick som tåget. Det verkar faktiskt som operatören gjorde en liten handpåläggning efter min felanmälan. Runt 5Mbit och bra svarstider som låg runt 50ms vilket är fullt tillräckligt för att kunna styra min radio. Jag skall försöka få tid till att åka ut en sväng de närmsta dagarna för att montera upp hårdvaran igen för att testa.

En annan rolig grej är att jag nu har kunnat testa 4G fullt ut på hemadressen som är lite mer centralt belägen än landstället. Man kan väl sammanfatta det som att jag är grymt imponerad och det krävs ganska mycket för att impa på mig vad gäller den biten. Jag har köpt helt ny hårdvara som består av ett snabbt 4G modem och även en 4G router. Jag skickade även efter kontakter, kablar och en antenn från USA som jag har kopplat in. Sammanfattningsvis kan jag säga att det är en riktigt stabil uppkoppling som ligger uppkopplad i dagar med samma IP-adress. Samtliga portar är öppna vilket gör att man kan köra precis vilka applikationer man vill. Svarstiden ner mot 35-40ms vilket innebär att det räcker till det mesta. Bandbredden är imponerande 50Mbit flera kilometer från masten då jag kör med en yttre antenn på fönsterblecket.

Det kommer bli ruskigt roligt om man även uppgraderar masten i urskogen så att jag får samma möjligheter där. 😀 Nedan lite bilder på hårdvaran.

Här är antennen på landet

http://www.softar.se/?p=861

Sådär då har jag fått skriva av mig litegrann, återkommer inom kort med mer information om allt. 🙂

Datorhaveri och julledig

För några dagar sedan när jag satt vid min laptop började skärmen att blinka. Kort därefter hängde sig allt. Jag försökte starta om den men det gick inte för sig. Nu är den död. Jag hoppas verkligen att den går att fixa med tanke på priset och att den är förhållandevis ny. Tur att jag har min lilla netbook så jag har någon möjlighet att meddela mig med omvärlden.

Imorgon är det Julafton, känns riktigt bra. Jag har planerat att äta så jag påminner om en spärrballong. 😀 I övrigt är jag ledig imorgon och på juldagen. Vilken tur att man kan ta föräldraledigt. 🙂

Nu åter till julstädningen! Ajö så länge.

IP-PBX

För någon vecka sedan svängde jag ihop en IP-PBX (Internet Protocol Private branch exchange). Alltså en server som hanterar telefonsamtal. För den oinvigde skulle man kunna säga att det är ett telefonisystem eller televäxel om man så vill. Växeln klarar av att leverera både ljud, bild och att skicka meddelanden mellan enheterna. Allt är kopplat till internet och en extern operatör, typ telia. Vidare är det hela integrerat och fungerar med det övriga telenätet och det är i stort sett gratis att ringa.

Serverhårdvaran blev en mini-itx som har en dubbelkärnig Atom processor på 1.8 GHz. Den är bestyckad med 4Gb ram minne och en hårddisk på 160Gb. Den är så pass kraftfull att den parallellt med IP-växeln skulle klara av att hantera både web och mail server. Storleken är ca 20x20x10 cm på lådan. Mjukvaran är idag Windows men kan komma att bli Linux beroende på vilket mjukvara jag i framtiden skall köra på pbx:n. Jag har i dagsläget ett flertal externa telefonnummer som går in i växeln och ett antal anknytningar på insidan. Anknytningarna är geografiskt oberoende vilket innebär att det exempelvis går att köra en iPhone-app med en anknytning där man ringer helt gratis till det fasta nätet.


Cisco systemtelefon kopplad till PBX:en


OCh så här ser pbx:en ut